CO JE PROSECCO

Čas na aperitivo! Tento rituál se stal populární na mezinárodní úrovni a vytváří ikonický okamžik italského životního stylu. Prosecco je díky své variabilitě cukernatosti vhodné jako odpolední sklenička, ale s elegantní, neinvazivní charakteristikou i k párování s jídlem.

Prosecco je šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. V našem sortimentu najdete převážně prosecco té nejvyšší kvality z DOCG oblasti Valdobbiadene Conegliano a Asolo.

 

Dělení podle kvality

V roce 1962 založila skupina producentů šumivých vín Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, které představilo soubor výrobních předpisů za účelem ochrany kvality jejich vín. O 7 let později bylo jejich úsilí odměněno Ministerstvem zemědělství a byla uznána produkční zóna DOC. Konsorcium sdružuje producenty s cílem chránit a propagovat Prosecco Superiore v Itálii i po celém světě. V roce 2009 bylo Conegliano Valdobbiadene klasifikováno nejvyšší kvalitou Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Pět testů kvality DOCG
1. Kontrola na vinicích, zda jsou dodržována pravidla pro výsadbu DOCG

2. Kontrola kvality a množství hroznů v době sklizně
3. Kontrola vinařských postupů během procesu vinifikace
4. Chemická analýza a oficiální ochutnávka hotového produktu
5. Povolení k prodeji prostřednictvím kolku

Prosecco_Superiore_Map_Conegliano_Valdobbiandene_Credit_Consorzio_Di_Tutela_Del_Vino_Conegliano_Valdobbiadene_Prosecco_1920x1280_2

 

Prosecco DOCG
Prosecco pocházející výhradně z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, z odrůdy glera s možností 15% verdisa, perery nebo bianchetty. Povolený výnos hroznů ve vinicích je 13,5 tun na hektar. Každé vinařství smícháním hroznů z různých mikrozón v této oblasti vytváří směsi (cuvée), které fungují jako vyslanci vlastní vinařské filozofie. Vychutnat si ho můžete ve verzích Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, klasifikovaných podle úrovně zbytkového cukru.

Prosecco DOCG Rive
Pojem “Rive” označuje strmé svahy kopců, které jsou charakteristické pro danou zónu. Tato kategorie zdůrazňuje rozmanité výrazy Conegliano Valdobbiadene. Rive vína pochází z nejnáročnějších, nejkvalitnějších vinic, kterých je celkem 43. Každá z nich vyjadřuje odlišnou a výraznou kombinaci půdy, expozice a mikroklimatu. V Rive jsou výnosy vinic sníženy na 13 tun hroznů na hektar a povolen je jen výhradně ruční sběr. 

Prosecco DOCG Cartizze
Absolutní špičkou u prosecca je Cartizze. Od roku 1969 má zvláštní předpisy. Zahrnuje pouze 107 hektarů vinic a leží ve Valdobbiadene mezi nejstrmějšími svahy San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol. Perfektní kombinace mírného mikroklima a starodávných půd, složených z morénu, pískovce a jílu, dodává těmto vínům jedinečné vlastnosti. Maximální výnos je 12 tun hroznů na hektar. Ve vůni nalezneme charakteristické komplexní tóny jablek, hrušek, citrusových plodů, broskví a meruněk, s náznaky růží a mandlí v dochuti. Chuť je vyvážená a elegantní s jemnými bublinkami.

DOCG Sui Lieviti
Tak je označeno tradiční prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvaný sur lie nebo col fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby šumivých vín. Vyrábí se ve stylu Brut Nature. Živé, lehce zakalené šumivé víno s velmi jemnými bublinkami a charakteristickou vůní čerstvě upečeného chleba.

DOCG Asolo
Vinice pro výrobu DOCG Asolo Prosecco se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15% též může obsahovat odrůdy verdiso, bianchetta trevigiana a perera. Základem zůstává glera. 

Prosecco DOC Treviso
Jedná se o základní kvalitu prosecca, o výrazné rozšíření původního regionu, s příznivými podmínkami pro pěstování, nižší nadmořskou výškou, masovější produkce Prosecco DOC Treviso.

Frizzante
Druhá fermentace v autoklávě probíhá s nižším tlakem, maximálně 2,5 baru, oproti spumante, kde je minimum 3. Výsledkem je čerstvé víno s méně bublinkami.

Tranquillo
Prosecco bez bublin? Ano, je! Velmi málo známý, ale specializovaný produkt. Získává se z nejhustěji vysázených vinic. Hrozny se sklízejí až velmi zralé. Jeho barva je jemně slámově žlutá a vůně plná jablek, hrušek, mandlí a medu.

Výroba

Výroba šumivého vína v oblasti Conegliano Valdobbiadene vznikla experimenty Antonia Carpenèe a poté byla na začátku 20. století vylepšena společností, která nese jeho příjmení, jedné z prvních italských zaměřených na šumivá vín. V následujících desetiletích byla tato metoda dále zdokonalena na vinařské škole v Coneglianu. Zásadní přínos výzkumu měl profesor Tullio de Rosa s vývojem metody Martinotti.

charamt-method

Dělení podle zbytkového cukru

Extra Brut - 0 - 6 g/l
Brut - 0 - 12 g/l
Extra Dry - 12 - 17 g/l
Dry - 17 - 32 g/l 

Odrůdy

Glera 
Jedná se o hlavní odrůdu, která musí tvořit minimálně 85% směsi pro prosecco. První písemná zpráva o její existenci v této oblasti pochází z roku 1772. Samotné hrozny jsou jemně zlatožluté a výsledné víno je charakteristické výraznými ovocnými a květinovými tóny.

Verdiso 
Tato odrůda se zde pěstuje od 18. století. Bobule mají tvar vajíčka a po dozrání získají citronově žlutou barvu. Proseccu dodávají šťavnatou kyselost.

Perera
Odrůda se historicky pěstovala především na vinicích Cartizze. Hrozny jsou intenzivně žluté a charakteristickou vůní připomínají zralé hrušky. I v malém množství proseccu výrazně dodá ovocné tóny ve vůni i v chuti.

Bianchetta 
První zmíňky o této odrůdě pocházejí z 16. století. Má malé hrozny, které dozrávají dříve než jiné odrůdy. Proto je hojně využívána v chladnějších letech. Často se vyskytuje ve vyšších oblastech, které jsou pro pěstování obtížnější.

Servírování a skladování prosecca

Kvality Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore si můžete plně užít v roce následujícím po sklizni. V průběhu let se vůně vyvíjejí z ovocných a květinových tónů do zralejších. Lahve by měly být skladovány na chladném a suchém místě, mimo světlo a teplo.

Prosecco se podává při teplotě mezi 6 ° a 8 ° C a pro jeho potěšení doporučujeme poměrně velké, tulipánové sklo, které Vám umožní ocenit jeho bohatou vůni. Flétny nebo coupe se nedoporučují.

UNESCO

Jako vynikající příklad tradičního lidského osídlení, využití krajiny a interakce člověka se životním prostředím, zejména stalo-li se zranitelným v důsledku nezvratných změn, byl v roce 2008 zahájen proces přidání kopců Conegliano Valdobbiadene na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2019 uznán. Díky práci vinařů byla vytvořena skutečná kulturní krajina, která je jedinečná.