CO JE PROSECCO

Čas na aperitivo! Tento rituál se stal populární na mezinárodní úrovni a vytváří ikonický okamžik italského životního stylu. Prosecco je díky své variabilitě cukernatosti vhodné jako odpolední sklenička, ale s elegantní, neinvazivní charakteristikou i k párování s jídlem.

Prosecco je šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. V našem sortimentu najdete převážně prosecco té nejvyšší kvality z DOCG oblasti Valdobbiadene Conegliano a Asolo.

 

Dělení podle kvality

V roce 1962 založila skupina producentů šumivých vín Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, které představilo soubor výrobních předpisů za účelem ochrany kvality jejich vín. O 7 let později bylo jejich úsilí odměněno Ministerstvem zemědělství a byla uznána produkční zóna DOC. Konsorcium sdružuje producenty s cílem chránit a propagovat Prosecco Superiore v Itálii i po celém světě. V roce 2009 bylo Conegliano Valdobbiadene klasifikováno nejvyšší kvalitou Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Pět testů kvality DOCG
1. Kontrola na vinicích, zda jsou dodržována pravidla pro výsadbu DOCG

2. Kontrola kvality a množství hroznů v době sklizně
3. Kontrola vinařských postupů během procesu vinifikace
4. Chemická analýza a oficiální ochutnávka hotového produktu
5. Povolení k prodeji prostřednictvím kolku

Prosecco_Superiore_Map_Conegliano_Valdobbiandene_Credit_Consorzio_Di_Tutela_Del_Vino_Conegliano_Valdobbiadene_Prosecco_1920x1280_2

 

Prosecco DOCG
Prosecco pocházející výhradně z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, z odrůdy glera s možností 15% verdisa, perery nebo bianchetty. Povolený výnos hroznů ve vinicích je 13,5 tun na hektar. Každé vinařství smícháním hroznů z různých mikrozón v této oblasti vytváří směsi (cuvée), které fungují jako vyslanci vlastní vinařské filozofie. Vychutnat si ho můžete ve verzích Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, klasifikovaných podle úrovně zbytkového cukru.

Prosecco DOCG Rive
Pojem “Rive” označuje strmé svahy kopců, které jsou charakteristické pro danou zónu. Tato kategorie zdůrazňuje rozmanité výrazy Conegliano Valdobbiadene. Rive vína pochází z nejnáročnějších, nejkvalitnějších vinic, kterých je celkem 43. Každá z nich vyjadřuje odlišnou a výraznou kombinaci půdy, expozice a mikroklimatu. V Rive jsou výnosy vinic sníženy na 13 tun hroznů na hektar a povolen je jen výhradně ruční sběr. 

Prosecco DOCG Cartizze
Absolutní špičkou u prosecca je Cartizze. Od roku 1969 má zvláštní předpisy. Zahrnuje pouze 107 hektarů vinic a leží ve Valdobbiadene mezi nejstrmějšími svahy San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol. Perfektní kombinace mírného mikroklima a starodávných půd, složených z morénu, pískovce a jílu, dodává těmto vínům jedinečné vlastnosti. Maximální výnos je 12 tun hroznů na hektar. Ve vůni nalezneme charakteristické komplexní tóny jablek, hrušek, citrusových plodů, broskví a meruněk, s náznaky růží a mandlí v dochuti. Chuť je vyvážená a elegantní s jemnými bublinkami.

DOCG Sui Lieviti
Tak je označeno tradiční prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané sur lie nebo col fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby šumivých vín. Vyrábí se ve stylu Brut Nature. Živé, lehce zakalené šumivé víno s velmi jemnými bublinkami a charakteristickou vůní čerstvě upečeného chleba.

DOCG Asolo
Vinice pro výrobu DOCG Asolo Prosecco se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15% též může obsahovat odrůdy verdiso, bianchetta trevigiana a perera. Základem zůstává glera. 

Prosecco DOC Treviso
Jedná se o základní kvalitu prosecca, o výrazné rozšíření původního regionu, s příznivými podmínkami pro pěstování, nižší nadmořskou výškou, masovější produkce Prosecco DOC Treviso.

Frizzante
Druhá fermentace v autoklávě probíhá s nižším tlakem, maximálně 2,5 baru, oproti spumante, kde je minimum 3. Výsledkem je čerstvé víno s méně bublinkami.

Tranquillo
Prosecco bez bublin? Ano, je! Velmi málo známý, ale specializovaný produkt. Získává se z nejhustěji vysázených vinic. Hrozny se sklízejí až velmi zralé. Jeho barva je jemně slámově žlutá a vůně plná jablek, hrušek, mandlí a medu.

Výroba

Výroba šumivého vína v oblasti Conegliano Valdobbiadene vznikla experimenty Antonia Carpenèe a poté byla na začátku 20. století vylepšena společností, která nese jeho příjmení, jedné z prvních italských zaměřených na šumivá vín. V následujících desetiletích byla tato metoda dále zdokonalena na vinařské škole v Coneglianu. Zásadní přínos výzkumu měl profesor Tullio de Rosa s vývojem metody Martinotti.

charamt-method

Dělení podle zbytkového cukru

Extra Brut - 0 - 6 g/l
Brut - 0 - 12 g/l
Extra Dry - 12 - 17 g/l
Dry - 17 - 32 g/l 

Odrůdy

Glera 
Jedná se o hlavní odrůdu, která musí tvořit minimálně 85% směsi pro prosecco. První písemná zpráva o její existenci v této oblasti pochází z roku 1772. Samotné hrozny jsou jemně zlatožluté a výsledné víno je charakteristické výraznými ovocnými a květinovými tóny.

Verdiso 
Tato odrůda se zde pěstuje od 18. století. Bobule mají tvar vajíčka a po dozrání získají citronově žlutou barvu. Proseccu dodávají šťavnatou kyselost.

Perera
Odrůda se historicky pěstovala především na vinicích Cartizze. Hrozny jsou intenzivně žluté a charakteristickou vůní připomínají zralé hrušky. I v malém množství proseccu výrazně dodá ovocné tóny ve vůni i v chuti.

Bianchetta 
První zmíňky o této odrůdě pocházejí z 16. století. Má malé hrozny, které dozrávají dříve než jiné odrůdy. Proto je hojně využívána v chladnějších letech. Často se vyskytuje ve vyšších oblastech, které jsou pro pěstování obtížnější.

Servírování a skladování prosecca

Kvality Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore si můžete plně užít v roce následujícím po sklizni. Lahve by měly být skladovány na chladném a suchém místě, mimo světlo a teplo. Prosecco se nehodí k archivaci, naopak, čím dříve si ho dáte, tím lépe, nejpozději do dvou let od zakoupení. 

Prosecco se podává při teplotě mezi 6 ° a 8 ° C a pro jeho potěšení doporučujeme poměrně velké, tulipánové sklo, které vám umožní ocenit jeho bohatou vůni. Sklenice typu flétna nebo coupe se pro prosecco nehodí.

UNESCO

Jako vynikající příklad tradičního lidského osídlení, využití krajiny a interakce člověka se životním prostředím, zejména stalo-li se zranitelným v důsledku nezvratných změn, byl v roce 2008 zahájen proces přidání kopců Conegliano Valdobbiadene na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2019 uznán. Díky práci vinařů byla vytvořena skutečná kulturní krajina, která je jedinečná.